(ikke) snakk med fremmede

Mitt prosjekt er en interaktiv installasjon laget for å fremprovosere en spontan sosial interaksjon mellom fremmede.

Forskning viser at det å ha sosiale interaksjoner med en fremmed gjør deg lykkeligere. Vi vet også at kvaliteten på interaksjoner og relasjoner mellom mennesker dessverre blir dårligere med mobiltelefoner til stede. I en tid hvor vi har vært isolert fra andre mennesker i flere måneder, og dermed tilbragt mer tid på mobilen, ønsker jeg å oppfordre folk til igjen å ta del i det som skjer utenfor skjermen når Norge nå sakte, men sikkert åpner opp igjen.

Ved hjelp av et interaktivt gulv vil fremmedes oppmerksomhet bli dratt vekk fra mobilen, og mot en annen som også står på gulvet. Vedkommende vil dermed få en kort, men potensielt morsom interaksjon med et annet menneske.

Oslo er en stor by, og selv om jeg har vært heldig nok til å ha et godt sosialt nettverk rundt meg er det ikke sånn for alle. Mange kan føle seg ensomme og alene, og kanskje spesielt nå på grunn av tingenes tilsand i verden. Det er ikke sikkert at dette prosjektet er for alle. Det er ingen garanti for at folk faktisk vil begynne å snakke sammen. Men hvis prosjektet kun hjelper på 4 personer har jeg fortsatt vært med på å gjøre deres hverdag bedre. Et smil eller en samtale kan gjøre mye for hvordan vi har det, og kanskje – hvis prosjektet mitt funker slik jeg ønsker – har noen fått seg en sosial relasjon i nærområdet sitt.

Sett i lys av denne ukens hendelser, og kanskje hele 2020 så langt, er det kanskje enda viktigere at vi ser og snakker med dem rundt oss enn noen gang før. For å ta vare på hverandre, for å lære av hverandre og for å skape et mer åpent og tolerant samfunn. Jeg har stor tro på at det å snakke med fremmede kan berike oss – humør-messig, kunnskapsmessig og perspektiv-messig.

https://2020.designavgang.no/b...

Keep up with us on instagram @imkhio.no