Flexi Lights

Kan design bidra til å skape en kobling mellom møbler og mennesker, og gjøre det vanskeligere for oss å kaste tingene når omstendighetene endres? Gjennom et interaktivt og fleksibelt konsept prøver Flexi Lights å oppnå nettopp dette.

Prosjektet

Vi bytter møbler nesten så ofte som vi bytter klær. Folk kjøper møbler for å dekke behov, og for å passe inn i et bestemt rom. Så, når leiekontrakten løper ut, man flytter for en ny jobb, eller ganske enkelt har råd til noe bedre, kastes møblene ut. Folk trenger ofte nye ting fordi den gamle gjenstanden er for stor, for liten, eller for slitt. Det er enkelt å kaste gammelt og kjøpe nytt når nye møbler og pyntegjenstander er billige å skaffe, for eksempel fra IKEA. Dette fører til et hensynsløst og tankeløst forbruk. Men, finnes det en måte å gjøre møbler mer personlig?

Kan design skape en kobling mellom brukere og møbler, og gjøre det mindre sannsynlig at vi kaster møblene når omstendighetene endres? Hvilke kvaliteter må en slik gjenstand ha for å sikre sin varige tilstedeværelse i vårt hjem? Lyssystemet jeg har skapt sikter mot å gjøre nettopp dette: Å skape en kobling med brukeren gjennom å være både interaktivt og fleksibelt.

Systemet

Systemet jeg har designet og skapt er et lyssystem. Dets grunnleggende funksjon er å skape lys i et bomiljø, slik som i et hjem. Systemet består av omlag ti bokser. En “hovedboks”, med de elektriske hovedkomponentene, som må plugges inn i en vegg. Det er også fem andre bokser som lyser opp når de kommer i kontakt med hovedboksen. De siste fem boksene lyser ikke, men de har like fullt en funksjon. De kan være dekorative, eller bidra med lagringsplass. De kan også brukes til å skape et større mangfold av former, fra en bordlampe til en stålampe, en hylle og alle mulige former imellom.

Alle boksene inneholder metall og magneter. Elektrisiteten overføres gjennom metallet. For at dette skal fungere blir den positive strømmen overført gjennom en magnet (som er pakket inn i kobbertape (de firkantede metallpunktene)), samtidig som de utvendige kobberstripene er brukt til å jorde systemet (se bilder). I tillegg til å overføre strømmen bidrar magnetene til å holde boksene på plass, og de kan derfor ble plassert på alle sider. Magnetene gir boksene muligheten til å fremstå som vektløse. Det er riktignok viktig å bruke metall som ikke er magnetisk slik at de strømførende magnetene kan oppnå kontakt med hverandre.

I tillegg til at boksene er flyttbare er det unike lyset et fascinerende aspekt ved systemet. Det gir mer enn en lampe; det inkluderer muligheten til å endre og manipulere lyset i rommet gjennom endringer i farge og intensitet.

https://2020.designavgang.no/b...

Keep up with us on instagram @imkhio.no